KULTUUR: Eesti Kunstimuuseum tõi Rakvere Bussijaama akendele Virumaa-teemalised teosed

Alates 19.03.2022 toovad Rakvere Bussijaama külastajatele äratundmisrõõmu Virumaa-teemaliste maalide reprod koos kaasahaaravate taustalugudega ootesaali akendel. Pop-up-näitus on osa Eesti Kunstimuuseumi ja Bussijaama koostööst.

Kõik repronäitusel olevad teosed on tihedalt seotud Rakvere või Virumaa ajaloo ja märgiliste kohtadega. Nii on välja toodud teosed Tapalt pärit Ado Vabbelt ning Palmse mõisas tegutsenud Olga von der Pahlenilt ning paljud teised huvitavad märgilised teosed.

“Rakvere bussijaam, mis aastaid tagasi sai ka arhitektuuripreemia, on suurte klaaspindadega hoone. Bussijaama külastab päevas circa kuni 1500 inimest, kelle koduks on Virumaa või kes tulevad siiakanti külla, asju ajama, teatrisse ja muuseumidesse. Et taolist keskkonda elavdada, andsime kunstimuuseumile vabad käed seda loominguliselt ilmestada. Usume, et väljapanek läheb virumaalastele hinge ning täname Eesti Kunstimuuseumit, kes arvestades ruumi ja inimeste vajadusi on loonud piisavalt õhulise ning tähendusliku väljapaneku,” kommenteeris Tallinna bussijaama turundusjuht Kadriann Raud projekti rolli Rakvere jaoks.

Eesti Kunstimuuseumi turundus- ja teenindusvaldkonna juht Piret Järvan loodab, et väljapanek avaradab rakverelaste teadmisi kunstist ja seostab need nende kodukandi ajalooga. “Eesti Kunstimuuseumil on suur heameel üllatada Rakvere bussijaamas inimesi, pakkudes neile ajaviidet ja mõtisklushetki ning ehk ka uut teadmist kunstiteostest, mis on ühel või teisel viisil seotud Virumaaga. Eemalt vaadates on Virumaa sümbolid ikka linnused, teater, turuväljak. Paul Raud on “Viru vande” maalil võimsalt kujutanud kolme kirjameest, kes Rakvere vallimäel annavad vande pühenduda eesti kultuurile ja haridusele. Kes need olid? Kui kohe ei meenu, siis bussijaamas saab sellele kindlasti vastuse,” märkis Järvan.

Eesti Kunstimuuseumi ja Rakvere Bussijaama haldava Tallinna Bussijaama koostöö eesmärgiks on pakkuda reisijatele bussi oodates killuke kultuuri algas 2020. aasta lõpus Christian Ackermanni skulptuuride fotode näitusega Tallinna Bussijaamas ja jätkus 2021. aasta suvel maastikumaalide repronäitusega Eesti Kunstimuuseumi filiaalide püsinäitustelt.

Loe lähemalt uudisteportaalist Virumaa Teataja!

Kristjan Raud "Viru vanne"
Kristjan Raua “Viru vanne” on üks piltidest, mille reprot Rakvere Bussijaamas näha saab.
Autor: Eesti Kunstimuuseum