PÄEVAKAJALINE: Tallinna Bussijaamas ööbivad Ukraina sõjapõgenikud saavad abi

Sõjaolukord Ukrainas on toonud meile palju sõjapõgenikke, kes vajavad rohkesti abi ja tuge. Tallinna Bussijaam on aga koht, kuhu jõuab abivajavaid ukrainlasi nii Venemaalt kui ka Baltikumist, enamus põgenikke on transiidis, kuid on ka neid, kes tulid Eestisse pikemaks perioodiks. Transiidis olevatele sõjapõgenikele ajutist majutuse võimalust organiseeritud ei ole ning nad on sunnitud öö bussijaamas veetma.

Tallinna Bussijaama tegevjuhi Airika Aruksaare sõnul probleem põgenike majutamisega hakkas süvenema siis, kui lõpetati ära tasuta bussitransport, mis viis põgenikud Poola piirilt otse kogunemispunktidesse.

“Paljudel põgenikel ei ole võimalik vanuse tõttu bussijaama põrandal magada ning täna öösel tegi PPA väga aktiivselt tööd, et inimesi majutusasutustesse toimetada,” ütles Aruksaar.

Põhja regiooni ühendstaabi siseturvalisuse grupijuhi Indrek Aru sõnul on Venemaalt saabunud valdavalt inimesed, kes soovivad Eestist läbi sõita. “Enamasti liiguvad nad bussidega ja omal soovil Tallinnasse, et minna edasi järgmisele bussile ja sõita sealt näiteks Saksamaale, Poola, Tšehhi või ka Ukrainasse tagasi. Lisaks on inimesi, kes soovivad laevaga edasi liikuda Soome või Rootsi. Viimastel päevadel on suurenenud inimeste arv, kelle puhul oleme täheldanud, et nad vajavad rohkem riigipoolset tuge, mistõttu avasime koostöös Sotsiaalkindlustusametiga infopunkti Tallinna Bussijaama,” ütles Aru.

Sotsiaalkindlustusameti sotsiaalkaitsegrupi juhi Kert Valdaru sõnul korraldatakse Eestisse jääda soovivatele öösel saabunud põgenikele hommikuks transport vastava linna kogunemispunktidesse. Täna toodi Tallinna Bussijaama 10 välivoodit, luues põgenikele võimaluse veeta öö paremates tingimustes.

Lisaks on Tallinna Bussijaam koostöös vabatahtlikega organiseerinud transiidis olevatele ning bussijaamas öö veetvatele põgenikele söögi- ja joogikoha, tasuta WC ning võimaluse soetada endale bussipileteid ka öösel, kui kassad, kioskid ja kohvik on suletud.

Loe lähemalt uudisteportaalist Delfi!