KULTUUR: Rohkelt rattaid Ungarist – Ikaruse bussid Eestis

Tallinna Liszti Instituut – Ungari Kultuuri Keskus ning Ungari Teadus-, Tehnoloogia- ja Transpordimuuseum avasid koostöös Tallinna Bussijaamaga ühisnäituse “Rohkelt rattaid Ungarist – Ikaruse bussid Eestis”, mis heidab pilgu Eesti ja Ungari transpordiajaloo suhetele ja Ikaruse bussidele.

Näitus avati 02.06.2023 Retrobusside festivali raames Tallinna Bussijaama ooteplatvormidel ning seda saab uudistama tulla järgmise aasta juunini.

Tallinnasse jõudsid esimesed Ikaruse bussid 1956. aastal. Peagi moodustasid Tallinnas ringi vuravatest bussidest kaks kolmandikku just Ikarused. Eesti transpordiajaloos olulisel kohal olnud Ikarus oli meil aegade jooksul esindatud erinevate mudelitega.

Näitus annab ülevaate sellest, kuidas tekkis side Tallinna ja Ikaruse vahel ning kuidas jõudsid Ungari bussid Eesti pealinna. Näitus viib meid Ikaruse sünniloo juurde ja tutvustab selle legendaarseid mudeleid. Nende seas tõenäoliselt kõigi aegade kauneimat bussi Ikarus 55/66. Samuti kõneleb näitus sellest, miks sai Ikarus 200. seeriast enimtoodetud buss maailmas. Näitus võtab kokku ka Ungari tehase ja Eesti pealinna vahelised suhted ning heidab pilgu ka sellistele lõbusatele hetkedele, mil tähistati sündmust, kui Eesti bussijuhil täitus ühe konkreetse Ikaruse roolis miljon kilomeetrit.

Rohkelt rattaid Ungarist – Ikaruse bussid Eestis

Näituse avamine Tallinna Bussijaama ooteplatvormidel.
Foto autor: Teele Toova / Postimees